Dirk van der Vecht

Biografie

De basis van mijn interesse voor tekenen en schilderen is gelegd in de woonomgeving van mijn jeugd waarbij de natuur, m.n. riet mij inspireerde.

Behalve tekenlessen op de middelbare school ben ik me vanaf 1983 bewust gaan verdiepen in diverse technieken , zoals (pen)tekenen, aquarelleren, olie- en acrylschilderen. Volgde daarvoor meerdere jaren techniekgerichte opleidingen, afgerond met de vrije schildersopleiding aan het Utrechts Centrum voor de Kunsten.

Toen ik in 2000 met mijn pentekening “Riet in Ritme” door de Stichting Groene Hart Kunstpromotie te Nieuwkoop een nominatie voor dit werk ontving, wist ik zeker me verder in de beeldende kunst te willen ontwikkelen.

In mijn werk zoekt ik naar evenwicht in vorm, kleur en lijnen regelmatig gesteund door structuur, welke soms doorloopt op meerdere doeken, waarbij 2- of meerluiken ontstaan. Oorspronkelijk waren water, land en lucht zijn inspiratiebronnen, soms versterkt door symboliek met betrokkenheid tot cultuur, zorg, balans en bescherming. Langzaam verandert mijn werk van figuratief naar beperkt figuratief, vervolgens naar meer abstract, waarin regelmatig ruimtelijke architectonische elementen. Recent aangevuld met verbeelding portretten van wereldburgers.

Sinds 2003 beschikt ik over meer tijd voor schilderen, studie, kunst en cultuur, die er mede toe hebben geleid zelf exposities te organiseren en aan externe deel te nemen.